Is het bouwen van IQ Woningen de oplossing?
 
Algemeen
WAC Helmond heeft donderdag 11 oktober 2012, samen met WAC-leden uit andere steden de fabrieken van Ballast Nedam in Weert bezocht.
Reden van onze interesse in Ballast Nedam is, dat zij onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken van de hoge bouwkosten enerzijds en de woonwensen van de consument anderzijds. Hoge bouwkosten worden veroorzaakt door fouten in de bouw. Oorzaak hiervan is ondeskundig personeel op de bouw en weersomstandigheden.
De woonconsument heeft behoefte aan een groter woon- en leefoppervlak, is zelfstandig, kritisch en mondig en hecht veel waarde aan kwaliteit en duurzaamheid. Tegelijkertijd willen zij ook de kosten drukken.
 
IQ woning
Ballast Nedam heeft daarom een IQ woning ontwikkeld (Intelligent Quality). Die woning bestaat uit gestandaardiseerde, gewapend betonnen elementen, waar specifieke wensen van de gebruiker in verwerkt kunnen worden. Zes elementen achter en op elkaar vormen de begane grond en een verdieping. Twee dakpunten en scharnierende dakdozen daar weer bovenop vormen de zolder. De elementen worden in de fabriek gemaakt en inclusief het leidingwerk doorgekoppeld, waarna de ruimtes worden afgewerkt en aan de buitenkant voorzien van metselwerk dan wel hout afhankelijk van de wens van de koper.
Zij hebben een degelijke constructie en zijn energievriendelijk in gebruik. De woning heeft een hoge isolatiewaarde en een goede geluidsdichtheid door ankerloze spouwmuren. De woning kan zelfs energieneutraal gemaakt worden door het toepassen van meer isolatie, gebruik te maken van warmte-koudeopslag (WKO) en door het plaatsen van zonne-collectoren of zonneboilers. Er is een natuurlijke ventilatie, vloerverwarming op de begane grond en convectoren op de verdiepingen. De woningen worden in de fabriek gemaakt, compleet afgewerkt met een keuken, toilet, douche wastafel, tweede toilet op de badkamer en een vaste trap naar de zolder.
Er zijn beukmaten van 5,4 en 6,3 meter met een diepte van 7.1, 9.9, 10.4 en 12.5 meter. Allerlei combinaties zijn mogelijk. Ook de bestaat de mogelijkheid om appartements-gebouwen, studenten- en arbeidsmigrantenwoningen te bouwen.
 
Voordelen
Het voordeel van deze woningen is, dat men tijdens de bouw geen last heeft van vorstverlet en neerslag, waardoor de arbeidsomstandigheden vriendelijk zijn. De bouwtijd is constant en maximaal 6 weken. Er is een constante temperatuur. Het materiaal wordt tijdens de bouw niet nat, heeft geen last van bevriezing en kan daardoor ook niet gaan scheuren of krimpen, waardoor de elementen ook maatvast zijn. De elementen worden liggend gestort. Zowel de wapeningen als het leidingwerk kunnen daardoor zeer gemakkelijk worden aangebracht.
Het vervoer van de elementen gebeurt middels reguliere vrachtwagens, waardoor de woningen ook zeer geschikt zijn voor herstructurering in oude wijken met smallere wegen.
Er kunnen 3 tot 8 woningen per dag worden geplaatst. De maximale tijd, die nodig is voor het plaatsen van de elementen op de bouwplaats en de afwerking daarvan duurt ongeveer 6 weken Verder zijn de kosten van de IQ woning zo’n 3 tot 15% lager dan de traditioneel gebouwde betonnen elementen, terwijl de gebruikte technieken hetzelfde zijn.
 
Nadelen
Nadeel is dat men in een heel vroeg stadium aan moet geven hoe de exacte indeling van de woning moet zijn. Dit omdat de bouw uitgevoerd wordt in gewapend beton elementen. Denk daarbij aan de indeling van de keuken en de douche of badkamer. Die is bepalend voor leidingwerk van de riolering, maar ook voor het aantal en de plaats van de wantcontactdozen. Wijzigingen achteraf zijn mogelijk, maar zorgen voor extra (hoge) kosten.
 
Informatie
Meer informatie kunt u vinden op http://www.iqwoning.nl