Woongeriefonderzoek Zorgcomplex "De Moeraseik Helmond”

In 2015 is door de WAC een woongeriefonderzoek gestart bij het zorgcomplex De Moeraseik gelegen aan de Tamboerijnstraat in Helmond en ontworpen door Magis en Van den Berg Architectuur in Helmond. Wooncorporatie Woonpartners verhuurt en verkoopt deze appartementen. Dit zorgcomplex bestaat uit 44 huur- en koopappartementen. Het gebouw heeft een L-vorm en bestaat gedeeltelijk uit 2 en gedeeltelijk 3 verdiepingen. De meeste appartementen zijn bereikbaar vanuit de centrale hal. De woningen op de begane grond hebben een directe verbinding met de openbare weg. De woonoppervlaktes van de appartementen variëren van 95 tot 115m². Ze zijn levensloopbestendig, wat inhoudt dat de woningen zeer toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Naast de centrale hal bevinden zich op de begane grond de algemene ontmoetingsruimte, inclusief de keuken, een scootmobielruimte en een kantoor voor het personeel. Het gebouw bevindt zich in een woonwijk met veel blokken eengezinswoningen. In de directe omgeving is een parkeerterrein met voldoende parkeerplaatsen.

Woonomgeving
Van de bewoners van de 44 appartementen zijn 21 reacties ontvangen. Dat is een response van 47,7% wat bovengemiddeld is. De leeftijd van de geënquêteerden varieert van 64 tot 93 jaar. De gemiddelde leeftijd bedraagt 79,3 jaar. De meeste respondenten wonen alleen in hun appartement. Over de bereikbaarheid van voorzieningen, zoals winkels, postkantoor, geldautomaat, brievenbus, medische voorzieningen en de eigen parkeergelegenheid is men erg tevreden. De woonomgeving wordt overdag als veilig ervaren. ’s Avonds is dat gevoel wat minder (20%). De straten zijn goed verlicht, de achterpaden wat minder. Er zijn voldoende groenvoorzieningen in de directe omgeving (parkje). Door de goede geluidsisolatie heeft men weinig last van geluid van buitenaf.

Woongebouw
De bewoners zijn zeer tevreden over de toegang en het entree van het gebouw, evenals de trappen en lift. De voordeur zou iets beter beschut kunnen liggen. De huisnummering is niet voor iedere bewoner of bezoeker even duidelijk. Een kwart van de respondenten is van mening dat de brievenbussen en het bellentableau niet voor iedereen goed bereikbaar is. Sommige bewoners zijn rolstoelgebruiker. Er is één lift in het hele gebouw. Veel bewoners maken veel gebruik van de lift en ervaren een lift als te weinig.

Woningen
De meeste bewoners zijn tevreden over alle ruimtes voor wat betreft de afmetingen en de indeling. Er is voldoende plaats voor een garderobe in de hal.  Elke woning heeft een separaat toilet en een toilet in de doucheruimte. De afwerking van de natte ruimtes is voldoende stroef. De woningen zijn goed geïsoleerd. Men ervaart geen hinder van buren. De enige bemerkingen die de bewoners hebben zijn de (te) hoge drempels bij de voordeur en de deur naar het balkon. Op het balkon en terras kan het winderig zijn. De bewoners die gebruik maken van een rollator of rolstoel ervaren problemen met de draairichting van de deuren. Ditzelfde geldt voor de plaats van de deuren: teveel deuren dicht bij elkaar. Verder missen sommige bewoners de mogelijkheid voor het plaatsen van een afwasmachine. De ruimtes worden goed verwarmd al hangen er geen radiatoren. Voor rolstoelgebruikers hangt het telefoontableau en de thermostaat te hoog om gemakkelijk te kunnen bedienen.

Woonpartners
De opmerkingen van de bewoners zijn besproken met Woonpartners. Zij hebben aangegeven blij te zijn met het resultaat van het onderzoek. Wel geven zij aan dat een dergelijk bouw in de huidige tijd niet meer op deze manier gebouwd zou kunnen worden: de luxe van de afwerking en afmetingen van de appartementen. Ook geven zij aan, dat de  kosten voor een tweede lift erg hoog zijn ten opzichte van het gemis. Bij een eventuele nieuwbouw zal Woonpartners wel rekening houden met de (te) hoge drempels en de draairichting en plaats van de deuren. Ook zal zij aandacht besteden aan de hoogtes van bellentableaus, brievenbussen, thermostaat en telefoontableau.

Conclusie
Men is tevreden tot zeer tevreden over de woonomgeving, het gebouw en de eigen woning op een paar dingen na. Ook de verzorging is prima. De opmerkingen die gemaakt zijn worden bij een volgende bouw meegenomen.