Bezichtiging Kindzorgcomplex ORO - Compaen

 

?xml:namespace>

Op 13 december 2013 hebben twee leden van de WAC een bezoek gebracht aan het Kindzorgcomplex van Wooncorporatie Compaen. Directeur Dhr. Paul Smidt van WoCom en de uitvoerder dhr. Eugène Waterreus hebben voorafgaand aan ons bezoek uitleg gegeven over de wijzigingen in het gebouw tijdens de bouw zelf. In eerste instantie was het gebouw bestemd voor kinderen met een verstandelijke beperking. Maar door de bezuinigingen in de zorg, wordt  het gebouw uiteindelijk straks "bemenst” door jongeren vanaf 17 jaar met een beperking op psychisch/verstandelijk gebied.

 

?xml:namespace>

In de directe omgeving van de centrale hal bevinden zicht de kantoren van ORO. Ook is er altijd iemand van ORO aanwezig (dus 24/1 7 dagen in de week) om de cliënten te ondersteunen.

 

?xml:namespace>

Het gebouw bestaat uit 3 woonruimten (op iedere verdieping 1) waarin woongroepen zijn gevestigd met ieder 6 cliënten. Elke cliënt heeft een eigen zit-/slaapkamer waarin zij zich terug kunnen trekken en verder een gezamenlijke woonkamer,  keuken en doucheruimte. Indien men er behoefte aan heeft kan men zich ook terug trekken in een ‘rustruimte’, die dusdanig is ingericht dat men er middels speciaal geluid en speciaal licht echt tot rust kan komen. Elke woongroep heeft zijn eigen” kleur en is dus heel herkenbaar.

 

?xml:namespace>

Op de bovenste etages in het gebouw kunnen 14 jongeren min of meer zelfstandig wonen. Zij hebben een eigen afgesloten leefruimte met een zit-/slaapkamer, een doucheruimte en een keukentje.

 

?xml:namespace>

Omdat de kans groot is dat er veranderingen komen in het gebruik van dit gebouw, zijn de ruimtes voor de woongroepen om te zetten in dezelfde type wooneenheden  zoals die op de bovenste verdieping zijn gebouwd.  Het gebouw is dus met eenvoudige middelen geschikt te maken voor andere gebruikers. Het sanitair is instelbaar en dus ook aan te passen aan kleinere bewoners.

 

?xml:namespace>

Er is veel aandacht besteed aan de kleur en uitvoering van het metselwerk.  Dit zorgt ervoor dat het architectonisch een fraaie uitstraling heeft.